Az 5 legfontosabb gyerekvitamin

Az 5 legfontosabb gyerekvitamin sokszor egyáltalán nem, vagy csak részben juttatható be táplálkozással a gyermekek szervezetébe, hiszen sok gyerek válogatós vagy éppen rossz étvágyú. Ilyenkor jól jöhetnek a gyerekvitaminok, hiszen egészséges gyerekből lesz egészséges felnőtt. Mi szülők mindent megteszünk kicsik egészségéért, megfelelő fejlődéséért, de gyakran kihívás az is, hogy csak a legalapvetőbb tápanyagokhoz hozzájuttassuk őket.

A fejlődő szervezetnek minden létező vitaminra, ásványi anyagra, tápanyagra szüksége van, de ha az 5 legfontosabb gyerekvitamint szeretnénk kiemelni, a C-vitamint, D-vitamint, magnéziumot, B-vitaminokat és cinket lehetne hangsúyozni. 

Miért fontosak a gyerekvitaminok?

A közösségbe járó gyerekeknek, főleg az őszi-tavaszi időszakban érdemes multivitamint is adni vagy vitamint pótolni.

Szinte minden vitamin benne van a zöldségfélékből, gyümölcsökből, hüvelyesekből, teljes magvakból álló kiegyensúlyozott étrendben, kivéve B12, amely csak állati termékekben, valamint vitaminnal dúsított gabonafélékben van jelen.

Ha a gyermek nem fogyaszt húst, tejterméket vagy nagyon válogatós, rossz evő, mindenképpen gondoskodni kell a megfelelő vitamin pótlásról.

C-vitamin gyerekeknek

A C-vitamin gyerekek számára is alapvető fontosságú. Az egészséges izomzat, kötőszövet, bőr elképzelhetetlen nélküli. Erősíti az immunrendszert, védi a fogínyt, támogatja a bőr képződését, a csontok fejlődését, a sebgyógyulási folyamatokat. Influenzás, vírusos időszakban különösen fontos, hogy a gyermek az életkori igényeihez megfelelő C-vitaminhoz hozzájusson.

A C-vitamint gyerekeknek sok-sok gyümölcs és zöldség fogyasztásával is bejuttathatjuk, de rágótabletta, vitaminszirup, gumivitamin formájában is szívesen fogadják a lurkók.

D-vitamin gyerekeknek

A D-vitamin azért különleges, mert egy részét a szervezet is előállítja napfény hatására.

A gyerekeknek is kell a D-vitamin a növekedéshez, a fogak, csontok erősödéséhez. Ez a vitamin segíti a kalcium és foszfor felszívódását a bélből a csontok növekvő részébe.

A legkisebbek számára a gyermekorvos D-vitamin cseppet ír fel, melyet a kijelölt adagolás szerint kell alkalmazni a hiánybetegségek elkerülése végett.

Magnézium gyerekeknek

Az alacsony magnéziumszint jelei és tünetei között lehetnek a székrekedés, az ingerlékenység, az éjszakai izomgörcsök és a fogcsikorgatás is.

Jelentkezhet szorongás, hiperaktivitás, alvászavar, fáradtság, izomfájdalom, izomrángás, fejfájás, agresszió, zajérzékenység és figyelemhiány szintén.

A magnézium napi ajánlott bevitele 1-3 év közötti gyermekek számára napi 8 mg, 4-8 éves korig 130 mg, míg 9-13 éves kor között 240 mg.

A nagyon aktív gyerekek vagy azok, akik könnyen izzadnak, extra magnéziumot igényelnek, mivel a magnéziumnak a szervezetből való kiürülése verejtékezéssel is történik.

B-vitamin gyerekeknek

A B-vitamin gyerekeknek fontos az anyagcsere, energiatermelés és az egészséges keringési rendszer és idegrendszer szempontjából.

Nagyszerű források a csirke, hal, diófélék, tojás, tej, sajt, bab, de ha ezeket egyáltalán nem, vagy csak keveset fogyaszt belőlük a csemeténk, érdemes pótolni.

B-6 vitamin gyerekeknek

A B-6 vitamin nem raktározódik a szervezetben, naponta kell táplálkozással, étrendkiegészítőkkel bejuttatni.

B6-vitamin tabletta hatóanyaga a piridoxin egy vízben oldódó vitamin, amely számos anyagcsere-folyamat alapvető anyaga. 

Nélkülözhetetlen többek között a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserében, bizonyos ingerület átvivő anyagok képzéséhez és a vérképzéshez. Fontos szerepet játszik a homocisztein anyagcseréjében.

Cink gyerekeknek

A cink gyerekeknek, akárcsak a C-vitamin gyerekeknek alapvetően fontos tápanyagok. Az immunrendszer egészséges működésén túl a normál szellemi működés, a normál DNS-szintézis folyamatában is nélkülözhetetlen.

A haj, bőr, köröm egészségét is befolyásolja a szervezet cink ellátottsága, de a normál látás vagy a normál sejtosztódás is csorbát szenvedhet nélküle.

A gyerekvitaminok ma már óriási választékban elérhetőek, nemcsak formájukban (szirup, rágótabletta, gumivitamin), de ízesítés alapján is megtalálhatjuk a kicsik számára legjobbat, amit szívesen elfogadnak, miközben a szükséges tápanyagokhoz hozzájutnak.

Természetesen nem helyettesítik a kiegyensúlyozott és változatos étrendet, de kis megnyugvást biztosítanak a szülőnek, hogy a gyermek a válogatóssága ellenére is hozzájuthat a szükséges vitaminokhoz minden nap.